Proces de cristalizare
Se știe că mierea pompată conține până la 20-22% apă, dar între timp se începe procesul de cristalizare. Pentru a determina în mod fiabil cât de repede se îngroașă mierea dintr-o recoltă proaspătă, trebuie să cunoașteți timpul de recoltare și plantele din care a fost colectat nectarul de către albine.
Principala parte a mierii naturale este un amestec de zaharuri naturale: glucoza, zaharoza, fructoza. Este un mono-zahăr care este foarte ușor absorbit de corp. Cristalizarea mierii are loc atunci când se formează un reziduu în masa totală sub formă de cristale, de unde și denumirea procesului.
Mierea proaspătă se îngroașe rapid, deoarece are un conținut ridicat de glucoză. Și invers, cu cât este mai puțin, cu atât masa va fi mai lichidă. Dacă conținutul de glucoză din miere este mai mic de 30%, atunci o astfel de miere practic nu se cristalizează, deoarece fructoza nu se cristalizează deloc.
De exemplu, masele de miere colectate de albine din câmpurile însămânțate cu rapiță, muștar, hrișcă devin rapid vâscos. Procesul de cristalizare durează puțin mai mult pentru materiile prime colectate de albine din florile de tei, salcâm. Aceste soiuri sunt depozitate mult timp, încep să se întărească doar la o temperatură de depozitare de + 10 ° C până la 15 ° C.